WOODEN HOUSE

 
 

Project : Wooden House
Project team: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj
Status: Built
Location: Fischamend, AT
Size: 128 m2                    Visualization: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová   Photo: Tomáš Manina

2013 - 2014

 
 

The house is floating over a slightly steep land, with a beautiful view to the forest at the end of a small village in Lower Austria. The inner space of the house is organised around an atrium, that creates the core of the structure. This smart way of space arrangement allows the sun and the daylight to enter the spaces the whole day long and also offers interesting views to the garden and the inner courtyard from the rooms.

 

 

The choise of materials plays a key role in this concept: the upper floor is completely made of wood, fulfiling criteria of a low-energy-house. The wooden „box“ is floating above the concrete block of basement, where technical services and the garage are situated. In the interior, we show the natural character of materials – the wooden roof plate stays uncovered.

 

There is a beautiful old walnut tree, standing on the parcel. We have integrated the tree in our proposal – it became an important part of the entrance area, creating in this way a natural shield when coming back home.