VILA J

 
 

Project : Villa J
Project team: Andrea Ambrovičová, Juraj Mikulaj
Status: Architectural study
Location: Bratislava, SVK
Size: 248,5 m2
Photo: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová

2013

 
 

Villa for a young couple is designed in a new resident area in Jarovce, satellite zone of Bratislava.

The zone is created by a couple of impasse streets oriented from east to west. There are no interesting views into the countryside from this flat ground of standard proportions.

These outcoming conditions led to a solution of an L-shaped house, oriented into a partially open atrium with a pool and a terracce. The living zone (kitchen, dining room and a living room) is located in the south east wing with a beautiful view over the garden. The night zone is oriented to the silent part of the garden, to the east, so the sun enters the sleeping room in the morning.

    The arcade creates a kind of a „backbone“ of the house, spreading from the entrance through the whole house. In the very centre of it, there is a „family tree“ planted, visible from almost all spaces in the house. The wooden facade of the arcade gives it a warm atmosphere, the rectangular holes in the roof let the sun through.